Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wat wil jij je kinderen meegeven?


3 november 2020 • Geen categorie

WAT WIL JIJ JE KINDEREN MEEGEVEN?
Denk je daar wel eens aan met hoe jij je eigen leven leidt?
Ik dacht hier vanmorgen aan. Eigenlijk zit ik teveel op de telefoon en is het mij van de week een paar keer opgevallen dat ik tegen Timo zei “even wachten”.
Even wachten zodat ik eerst dat appje kan versturen, eerst even iets aflezen, eerst even….
Soms kan het een belangrijk iets zijn, maar eigenlijk is het dat vaak niet. Dan kan dat bericht best even wachten. Of hoef ik het artikel zelfs niet (af) te lezen.
Met dat “even wachten” zeg ik eigenlijk tegen hem dat mijn telefoon en wat ik daarmee doe belangrijker vind dan hem. Maar nee, dat is niet zo! Waarom handel ik daar dan wel naar? (oke, ik zou the social dilemma kunnen kijken, maar wil ik dat weten?, dat terzijde).
Ik heb dan ook besloten dat ik daar verandering in aan ga brengen. Weer een poging want dit neem ik mij vaker voor en na een tijdje verval ik er weer in.
Nu ben ik mij er weer bewust van en ga ik er weer wat mee doen.

Bij mij is het de telefoon, maar dit kan ook iets anders zijn. Wat wil jij je kinderen meegeven op het gebied van relaties, werk, huishouden etc. Wat zeg of doe jij?
Ben jij je ervan bewust dat jouw gedrag van invloed is op je kinderen?
Als je bijvoorbeeld de hele dag werkt of op je vrije dag nog steeds je telefoontjes en mail beantwoordt, je niet samen in een bed slaapt met je partner, je steeds ruzie maakt met anderen, het huis is altijd spik en span en kinderen mogen daardoor niet zoveel. Ik noem maar wat.
Dit zijn zichtbare dingen, maar vergeet niet dat kinderen meer oppikken dan waar jij je wellicht bewust van bent. Doe jij leuk tegen anderen, maar voelt dat ondertussen niet zo. Heb jij (onbewust) de overtuiging dat je hard moet werken, maar zeg je dat werk vooral leuk moet zijn. Etcetera… Jouw kind heeft dat door en wil jou hierop wijzen. Dit doet hij/zij waarschijnlijk in zijn gedrag of klachten die het heeft. Ook kan je kind juist laten zien hoe het ook kan. Er zijn zoveel manieren…

Het kan zijn dat je niet beter wist. Je wist niet dat je kind jou iets wilt zeggen met het gedrag dat hij/zij vertoont. Dan hoef jij jezelf echt niet schuldig te voelen. Vertrouw erop dat alles loopt zoals het moet lopen. Hierdoor doen jij en je kind(eren) ervaringen op die je (onbewust) wilt opdoen.

Wanneer je er wel bewust van bent dat je kind je iets wilt laten zien, dan kun jij jezelf en je kind helpen om een betere relatie te krijgen, om oude pijn/situaties te helen (en dit dus niet mee te geven aan je kind) of om jezelf vrij te voelen.