Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Alles is jouw keuze


8 maart 2019 • Geen categorie

“Alles is een keuze, maar daarmee hoeft niet elke keuze in jouw voordeel te zijn.”

Onlangs had ik een mooi app-gesprek met een vriendin. Ik bleef maar terug komen dat alles een keuze is. Zij stond daar anders in. Soms heb je geen keuze vertelde ze. Als je bijvoorbeeld een boek wilt lezen kan niet alles daarvoor wijken. Kan dat dan niet of maak je daar de ruimte niet voor op dat moment? Het is een keuze.
De kinderen moeten aangekleed worden en naar school. Ook zo’n voorbeeld. Jij kiest ervoor om de verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van je kinderen. Daarom kies je ervoor om te zorgen dat ze op tijd klaar zijn en op school zitten. Je kan ook anders kiezen, maar dat wil je niet….
En zo is alles een keuze.

Toen ik de opmerking maakte “De keuze die je maakt, hoeft dus niet altijd in jouw voordeel te zijn” begreep ze wat ik bedoelde.

Als ik hier verder op doorga. Vaak leggen mensen de verantwoordelijkheid bij de ander.
“Doordat mijn man nooit thuis is, moet ik alles regelen in huis”, “die opmerking van jou, kwetst mij” of je wordt boos om welke reden dan ook en ga zo maar door. Bij elk van deze voorbeelden leg je de verantwoordelijkheid bij de ander, maar wie maakt de keuze? Juist, JIJ!
Wanneer jij de verantwoordelijkheid neemt voor jouw keuzes, dan kom je vanzelf tegen waarop jij jezelf nog kan ontwikkelen. Dit komt ook voorbij wanneer je de verantwoordelijkheid bij de ander legt, alleen zie je het dan minder snel. Je schuift ‘het probleem’ immers af naar de ander waardoor jij er niets mee hoeft te doen.
Het maakt het dus vooral eerlijker voor jezelf en de ander om te zien dat jij verantwoordelijk bent voor de keuzes die jij maakt  .

Ik kan mij voorstellen dat het voorbeeld van de opmerking niet voor iedereen duidelijk is. Iemand maakt de opmerking waardoor jij gekwetst wordt. Je kan echter alleen gekwetst worden wanneer er in jou een stuk zit dat nog niet geheeld is. Hier ligt dus de uitdaging om dat stuk te helen zodat het een andere keer slechts een opmerking is die iemand maakt (en jij daar dus niet door geraakt wordt). Door de opmerking laat jij je dus kwetsen omdat jij dat stuk nog niet hebt geheeld.

Wanneer kies je voor jezelf en wanneer kies je voor de ander?
Voel waar jij je fijn bij voelt. Wat is goed voor jou. Dat is voor iedereen weer anders.
Kies niet omdat het ‘gemakkelijk’ is. Welk gevoel komt er voorbij wanneer je de ‘niet-gemakkelijke’ keuze maakt en onderzoek die wanneer je daarbij ergens tegenaan loopt. Heel de gevoelens die nodig zijn om de volgende keer gemakkelijker de keuze te maken die goed is voor jou!
Alles is jouw keuze!